Een mooi artikel in de krant van maandag 6 november! Met circa 4.000 bezoekers is Parkstad Gezondheidsbeurs 2017 druk bezocht. Meer dan 100 standhouders informeerden de bezoekers op een interactieve manier over zorg in de breedste zin van het woord.
Loten, knuffelen en verwonderen
Een uitje voor menig oudje. Eén keer per jaar zit het Rodastadion vol met senioren. Niet op de tribune, maar in de zalen. Daar vond zaterdag de vijfde Parkstad Zorgbeurs plaats.
PETER BRUIJNS
Silvano Cima is op een stoel geklommen. „Wie heeft nummertje 429? Niemand?” De begerige mensenmassa voor zijn neus bestudeert nog maar eens de eerder uitgedeelde lootjes. „Ja hier! Ikke”, klinkt het even verderop. Een mevrouw houdt haar lotnummertje omhoog. Cima geeft haar een stevige plastic doos, waarmee ze tevreden de uitgang zoekt. De inhoud heeft ze niet bekeken. In de doos zitten een paar ballen, een gewicht en een elastiek. Spullen waarmee ouderen oefeningen kunnen doen om de spieren soepel te houden. De dozen zijn van de Hoensbroekse zorginstelling NOVIzorg, die probeert mensen zelfredzaam te houden zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen. Vijftig dozen worden op deze zaterdag verloot. Het ziet zwart van de mensen als Cima de getallen opnoemt, alsof het miljoenenlot kan vallen. De verloting is het hoogtepunt van de jaarlijkse Zorgbeurs, ‘dé gezondheidsbeurs voor jong en oud’.
Een uur na aanvang van het gratis evenement lopen de eerste bezoekers alweer naar buiten. „Ik heb het al gezien, veel is hetzelfde als vorig jaar”, bromt een besnorde heer met een plastic tasje vol folders, pennen, stickers en brochures. „Dat is herkenbaar”, grinnikt organisator Remco Mattaar. „Het eerste uur zie je hier veel tasjesvullers rondlopen.” Een uur later is het al veel drukker. De Zorgbeurs is populair. Vierduizend mensen komen naar het stadion om te zien wat de 105 zorgaanbieders en verkopers van heilzame producten zoal te bieden hebben. Twintig standhouders zijn nieuw. Het aanbod is divers. Je kunt bijvoorbeeld knuffelen met Paro, de lieve robotzeehond van Meander. Zesduizend euro koste het pluchen dier met Intel Inside. Volgens Michael Breemen van Meander is het interactieve zijn geld dubbel en dwars waard. „Mensen worden rustig van het aaien van Paro, waardoor je ze minder onrustmedicatie hoeft te geven en de kans op valpartijen afneemt.”
Verderop op de beursvloer kun je op zoek gaan naar jezelf, met behulp van mineralen en zittend op een verwonderstoel. Wat die stoel precies doet, kan Andy van de Poel van Insenzo uit Schinnen de verslaggever niet duidelijk maken. Van de Poel „zoekt mineralen voor je uit die overeenkomen met jouw trilling en de trilling die je hebt geblokkeerd. Je krijgt dan helder inzicht in de diepere betekenis van het leven.” De mineralen zijn te koop voor 45 tot 85 euro.
Ook zijn er tal van demonstraties en lezingen op de zorgbeurs. Bovendien kunnen ogen, oren en bloed een apk-keuring krijgen. Revalidatiecentrum MiCare heeft een klein straatje uitgerold voor de bezoekers. Een siotherapeut geeft een mevrouw een boodschappenbrieven bekijkt of zij vervolgens in staat is recht over een stippellijn door het straatje te lopen, en hoeveel moeite het haar kost de juiste boodschappen uit enkele vakjes te halen. „Zo trainen we het evenwicht, het lopen en het geheugen.”
Op een andere verdieping kun je een proefritje maken op een loopfiets. En bij het kraampje van Siriz staan drie dames klaar om hulp te bieden bij onbedoelde zwangerschap. Daar is het niet druk.