• zaterdag 4 november 2023
  • | 10:00 – 16:00 uur
  • Parkstad Limburg Stadion
  • |Gratis entree
6 augustus 2019

Tijdens Parkstad Gezondheidsbeurs kom je in contact met specialisten van uiteenlopende vakgebieden met betrekking tot zorg en gezondheid in de breedste zin van het woord. Angele van Kasteren van MeanderGroep Zuid-Limburg, specialist op het gebied van Mantelzorg, vertelt over haar ervaringen tijdens voorgaande edities van de beurs. Ook vragen over mantelzorg? Kom op zaterdag 2 november naar Parkstad Gezondheidsbeurs en laat je gratis informeren.

Er staat een oudere dame van wat verder af te kijken naar het mantelzorgspel. Dat spel spelen we met bezoekers van het Meanderplein op de Parkstad Gezondheidsbeurs. Het spel wordt door het Steunpunt voor mantelzorgers Parkstad gespeeld om bezoekers inzicht te geven in het mantelzorgen en welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn. Er wordt fanatiek gespeeld maar deze mevrouw staat wat achteraf te kijken. Als het spel is afgelopen, spreek ik haar aan en zij vertelt dat ze voor haar man zorgt. Hij is erg veranderd de laatste tijd, opvliegend en soms een beetje boos en ongeduldig. Iets dat hij eerder nooit was. De diagnose dementie was al genoemd. Ze kreeg van de buurvrouw de tip dat ze eens naar de beurs moest gaan en had haar dochter gevraagd om bij haar vader te blijven omdat hij moeilijk alleen kon blijven.

“Ik heb zelf bijna geen leven meer en alles draait nu om de zorg voor mijn man. Ik weet niet of ik dit kan volhouden en ben bang voor wat er allemaal komen gaat”.  Mevrouw wist niet dat er voor haar als mantelzorger ondersteuning bestond en wilde graag in gesprek met een mantelzorgconsulent om haar verhaal te doen en om wat hulp te krijgen bij alle regeltaken die nu op haar af komen.

Het huisbezoek wordt gepland en samen wordt er een plan gemaakt hoe de zorg zo goed mogelijk kan worden vorm gegeven. Via Meander wordt een casemanager dementie ingeschakeld en samen met de mantelzorgconsulent wordt thuiszorg geregeld en een vrijwilliger van Ruggesteun ingezet. De vrijwilliger komt nu elke woensdagmiddag zodat mevrouw de middag vrij heeft van haar zorgtaken en eventjes op adem kan komen.

Enige tijd geleden kwam ik haar tegen tijdens een informatiemiddag en vroeg hoe het met haar ging. Haar man ging achteruit en dat gaf haar veel verdriet maar: “ik weet nu dat ik het niet alleen hoef te doen en krijg van alle kanten hulp aangeboden. De zorg komt en ik kan iedere woensdagmiddag eventjes mijn eigen ding doen. Dat is zo fijn. Daar kan ik weer een week op vooruit. Ik ben blij dat ik die zaterdagmiddag naar de beurs ben gekomen”.

 

Angèle van Kasteren – Meander Groep Zuid Limburg

Partners

Hoofdpartner

Presenting partners

Partners

Service partners