• zaterdag 4 november 2023
  • | 10:00 – 16:00 uur
  • Parkstad Limburg Stadion
  • |Gratis entree
27 augustus 2019

Het netwerk palliatieve zorg heeft tot taak het algemeen publiek te informeren over de mogelijkheden van palliatieve zorg in de regio. Mede daarom staan we jaarlijks op de Parkstad Gezondheidsbeurs.
Veel mensen denken dat palliatieve zorg alleen gaat om pijnbestrijding in de laatste fase, maar palliatieve zorg is zoveel meer. Palliatieve zorg maakt een beter afscheid van het leven mogelijk, voor de patiënt én zijn naasten.
Toch is het niet eenvoudig om hierover in gesprek te gaan met bezoekers van de beurs; praten over een naderende dood is best eng en confronterend. Het netwerk introduceerde daarom in 2018 de ‘Before-I-die-wall’; een muur waar bezoekers de zin ‘Before I die, I want to…’ mogen afmaken met het opschrijven van hun laatste wens. Voor ons het moment om een gesprekje te beginnen…

Een ouder echtpaar staat op een afstand van de muur met interesse de wensen te lezen. Ik loop naar hen toe en nodig hen uit om ook wat te schrijven, waarop meneer antwoordt dat hij helemaal geen wensen meer heeft. Als ik doorvraag blijkt dat hij ongeneeslijk ziek is, en uitbehandeld, maar dat hij alles zoals hij zelf zegt ‘goed heeft geregeld voor als zijn vrouw achterblijft na 40 jaar huwelijk’. Ze zijn onlangs verhuisd naar een huis met een kleinere tuin, zodat mevrouw die zorg straks ook niet meer heeft. Hij heeft geen bijzondere wensen meer voor het leven dat hem nog rest, en heeft alleen maar lof voor de zorg die hij tot nu toe heeft ontvangen.

Zijn vrouw staat er ondertussen wat stilletjes bij. Als meneer even stil valt, vraag ik haar wat zijn ongeneeslijke ziekte met háár doet. Zij kijkt me dankbaar aan, en antwoordt dat het moeilijk is om te beseffen dat hij er over een tijdje niet meer zal zijn, ook al blijft ze goed verzorgd achter. Ze vertelt dat ze graag tot het laatst voor haar man wil blijven zorgen, zodat zijn wens om thuis te sterven uitkomt, maar dat de dokter in het ziekenhuis zei dat dit misschien moeilijk zou worden. Daar maakt ze zich wel zorgen over. Ik vertel haar dat thuis sterven in bijna alle gevallen mogelijk is, zeker als er een partner is die deze wens ondersteunt. Ik adviseer haar om niet met haar zorgen te blijven lopen, en hun wens te bespreken met de huisarts van haar man. Omdat de huisarts in de laatste ziektefase verantwoordelijk is voor de zorg die thuis gegeven wordt, is het belangrijk dat de huisarts op de hoogte is van hun wensen, en daar rekening mee kan houden.

Mevrouw is zichtbaar opgelucht door mijn antwoord en belooft met de huisarts te gaan praten. Een kop koffie en een uurtje later komen ze samen terug om op de muur te schrijven dat meneer dolgraag nog een verre reis zou willen maken.

Door: Jolanda Timmermans – Joosten | Netwerk Palliatieve Zorg

N.B.: Het ministerie van VWS startte onlangs een campagne over palliatieve zorg, met  foldermateriaal, filmpjes, advertenties, en een website die informeert over de mogelijkheden van palliatieve zorg: www.overpalliatievezorg.nl

Partners

Hoofdpartner

Presenting partners

Partners

Service partners